Lieknejimo akademija

"Lieknėjimo akademija" - tai dviejų savaičių apimčių mažinimo programa, čia lieknėjimas tampa malonia procedūra. Šimtai žmonių "Lieknėjimo akademijoje" natūraliais būdais sumažino kūno apimtis, numetė svorio, įgijo naudingų žinių ir pagerino sveikatą per labai trumpą laiką.

Tinkamas maisto kramtymas – ne tik sveikatai, bet ir lieknai figūrai

Tinkamas maisto kramtymas – ne tik sveikatai, bet ir lieknai figūrai

Nors visi nuo vaikystės žinome, kad maistą reikia gerai sukramtyti, tačiau retai tai darome.  Dažniausiai, neturėdami laiko arba išalkę sumetame maistą į skrandį ir sukramtome tik tiek, kad galėtumėme nuryti. O be reikalo...

„Norint sulieknėti, nereikia kankinti savęs dietomis, pakanka išmokti tinkamai sukramtyti maistą“, – įsitikinęs „Lieknėjimo akademijos“ sveikos mitybos konsultantas Tomas Lenart, teigiantis, kad gerai sukramtant maistą mažiau suvalgysime ir greičiau pasijausime sotūs. Galėsime pasimėgauti valgymo malonumais, o mūsų organizmas už tai atsidėkodamas geriau įsisavins maisto medžiagas ir suteiks energijos visai dienai. Nebereikės jokių virškinimo fermentų, nekankins mieguistumas, silpnumas po valgio ar skrandžio sunkumas.

Kai maistą prastai sukramtome mūsų organizmas stengiasi maistą tinkamai suvirškinti ir įsisavinti, todėl yra priverstas gaminti daugiau skrandžio sulčių, fermentų, maistas ilgiau užlaikomas žarnyne, virškinimui sunaudojama kur kas daugiau energijos, o rezultatas dažniausiai būna prastas.

Tinkamai sukramčius maistą, mažiau apkraunamas visas organizmas, gerėja mūsų savijauta ir sveikata. Tokiu būdu galime lengvai prisidėti kelis papildomus sveiko ir energingo gyvenimo metus.

Nepalikite skrandžiui dantų darbo

„Dantys yra vienintelė žmogaus organizmo turima priemonė maistui susmulkinti mechaniškai, nei mūsų skrandis, nei žarnynas to padaryti nepajėgūs. Jie turi galimybę maistą skaidyti tik chemiškai ir jį permaišyti. Turime ne tik dantis skirtus maistui sutrinti, bet ir sudėtingą mechanizmą esantį burnoje skirtą geriau pasisavinti mums reikalingas medžiagas, bei apsaugoti mus nuo bakterijų“, – teigia „Lieknėjimo akademijos“ sveikos mitybos konsultantas.

Kramtant maistas yra suvilgomas ir pradedamas virškinti dar būdamas burnoje. Seilės ima skaidyti angliavandenius į sudėtines dalis, taip pat pradedamos įsisavinti ir maistinės medžiagos.

Jei sąžiningai kramtysime tai ką valgome, neišvengiamai būsime priversti valgyti lėčiau ir dar nebaigę pietauti pajusime sotumo jausmą. Kuris nuo valgymo pradžios atsiranda ne ankščiau kaip po 15 min. Tai ypač aktualu turintiems antsvorį.

Panosėje ištisa maisto tyrimų laboratorija

Kramtant mūsų skonio, lytėjimo, temperatūros, skausmo receptoriai įvertina maisto fizines, chemines savybes, jo konsistenciją. Ši informacija persiunčiama mūsų skrandžiui ir žarnynui, kurie pasiruošia darbui: pagamina reikiamą kiekį rūgščių, šarmų ir fermentų. Taip maistas geriau virškinamas ir įsisavinamos naudingos maisto medžiagos.

Kramtymas mus apsaugo nuo žalingų mikroorganizmų. Su maistu suvalgome daugybę bakterijų, ypač jei tai termiškai neapdoroti vaisiai ar daržovės. Kramtymo metu su seilėmis išskiriamos medžiagos naikina bakterijas ir mums pavojingus mikroorganizmus. Tačiau šis barjeras tinkamai veikia tik tada, jei maistą kramtome. Tai nereiškia, kad gerai kramtant, maisto plauti nebūtina, tiesiog sąžiningai maistą sukramtydami savo kūną papildomai apsaugosime nuo nepageidaujamų įnamių.
Kaip turėtumėme kramtyti?
Visi žinome kaip tinkamai kramtyti, dažniausiai tiesiog neturime tam laiko arba tingime... Tereikia kramtyti, kol maistas esantis burnoje tiesiog sutirps. Tai tikrai paprasta.

Nėra normos sukramtyti 10 ar 40 kartų, nes kiekvienas produktas skirtingas, juk košės ilgai kramtyti nepavyks, tuo tarpu prastai pagamintą kepsnį, tinkamai sukramtyti gali būti tikras iššūkis.

Jei tai taip paprasta, kodėl tik retas tinkamai sukramto tai, ką valgo?


Pagrindinis trukdis geram kramtymui yra netikę mūsų įpročiai ir nuolatinis pasiteisinimas – „nėra laiko“. Juos pakeisti sunku, tačiau įmanoma. „Lieknėjimo akademijos“ mitybos specialistas Tomas Lenart siūlo įpročius keisti vadovaujantis kelis paprastais žingsneliais:

1 žingsnis. Turime suprasti, kad burna tai ne vien ertmė, į kurią galime sumesti viską kaip papuola ir nuryti. Kelios papildomos minutės skirtos tinkamai sukramtyti maistą, leis jums visą dieną būti energingesniems ir neabejotinai atpirks sugaištą laiką.

2 žingsnis. Iš anksto susiplanuokime ir skirkime pakankamai laiko pavalgyti, tai turi būti ne mažiau kaip 15 – 20 min, tuo metu atidėkime visus darbus į šalį ir susitelkime į maistą, mėgaukimės juo, pajuskime skonį, malonumą valgyti.

3 žingsnis. Pasirinkite bent vieną dieną per savaitę, kurios metu viską gerai sukramtykite. Jei nuolat pamirštate, kad nutarėte tinkamai kramtyti, užsirašykite. Popierėlį laikykite taip, kad prieš pradedant valgyti, užrašas jums primintų jūsų tikslą.

4 žingsnis. Pratęskite vieną dieną iki savaitės, vėliau iki 30 d. Jei vieną ar du kartus ir suklupsite šiame kelyje ne bėda, svarbiausia nesustoti pusiaukelėje.

Pirmi žingsniai sunkiausi, naujam įpročiui išsiugdyti dažniausiai pakanka jo laikytis ne mažiau kaip 30 dienų. Vėliau jums nebereikės jokių pastangų. Galėsite tiesiog džiaugtis gražėjančiomis kūno linijomis, geresne savijauta, sveikata, ilgesniu gyvenimu ir mažesnėmis išlaidomis maistui.

„Kadangi dažnam „Lieknėjimo akademijos“ lankytojui būdinga be tik chaotiška mityba, emocinis valgymas, bet ir maisto nekramtymas. Į lieknėjimo programą įtraukime ir naujovę Lietuvoje trumpus kramtymo užsiėmimus“, – žada „Lieknėjimo akademijos“ vadovė Lina Smaidrytė.


Kramtymo metu vyksta keli pagrindiniai procesai:

1. a) maisto smulkinimas, kuomet didėja bendrasis maisto virškinimo paviršius, kas reikalinga norint jį tinkamai apdoroti chemiškai virškinimo metu.

b) burnoje vykstantys procesai sukelia seilių, skrandžio, kasos gaminamų fermentų išsiskyrimą, kepenų gaminamos tulžies (reikalinga riebalų skaidymui, aktyvina vitaminų A, D, E, K pasisavinimą), dvylikapirštėje ir storojoje žarnoje išskiriamų hormonų, kitų organinių ir neorganinių mežiagų gamybą.

2. Angliavandenių skaidymas. Seilių liaukos išskiria fermentą α amilazę, kuris burnoje pradeda hidrolizuoti angliavandenius. Šis procesas trunka tol, kol maistas kramtomas ir sustoja, kai maistas patenka į skrandį, nes amilazė veikia tik šarminėje terpėje.

3. Organizmo apsauga nuo su maistu patenkančių bakterijų. Seilėms būdingas bakteriocidinis ir bakteriostatinis poveikis. Jose yra fermento lizocimo, kuris skaido bakterijų sieneles ir ištirpina bakterijas; laktoferino (geležies turintis glikoproteinas), kuris slopina mikroorganizmų dauginimąsį, taip pat imunoglobulinų, daugiausia A klasės (IgA), kurie apsaugo gleivines ir virškinamąjį kanalą nuo bakterijų įsiskverbimo.



2013-03-14

Komentarai:



« Grįžti į naujienas
nemokama lankomumo statistika