Lieknejimo akademija

"Lieknėjimo akademija" - tai dviejų savaičių apimčių mažinimo programa, čia lieknėjimas tampa malonia procedūra. Šimtai žmonių "Lieknėjimo akademijoje" natūraliais būdais sumažino kūno apimtis, numetė svorio, įgijo naudingų žinių ir pagerino sveikatą per labai trumpą laiką.

Sveikiausio sviesto receptas: išvalytas lydytas sviestas

Sveikiausio sviesto receptas: išvalytas lydytas sviestas

Per amžius „ghee“ buvo gerovės simbolis Indijoje. Tai – skystas auksas. Kas namuose turėdavo gausybę šio lydyto sviesto, buvo laikoma, kad jis yra turtingas žmogus. Vedų kultūroje „ghee“ yra vadinamas „maistu smegenims“, laikomas tiek fizinės, tiek ir dvasinės energijos šaltiniu. „Ghee“ yra būtinas tiems, kurie turi tikslą gyvenime pažinti Vedų tradicijas ir mokymą. Sviestas „ghee“ Vedų filosofijoje laikomas vaistu, galinčiu išgydyti tiek fizines, tiek dvasines ligas. Lydyto sviesto skonio nepakeisite jokiais net pačiais brangiausiais aliejais – jis savitas ir nepakartojamas. Daugelis jį apibūdintų kaip  „saldų ir riešutų“. Verdant „ghee“ namuose pasklinda nepakartojamas riešutų ir karamelės aromatas.

Sviesto „ghee“ nereikia laikyti šaldytuve. Jis puikiausiai išlieka šviežias kambario temperatūroje net pusę metų, ar dar ilgiau, o tinkamai laikomas – net iki 10 metų.

Net ir mūsų Lietuvos kaimuose šitaip buvo ruošiamas sviestas žiemai. Proceso esmė labai paprasta – 80-82% riebumo svieste yra 80-82% riebalų, 2-4% baltymų ir 14-18% vandens. Kaitinant sviestą, vanduo išgaruoja, o baltymai sudega ir iškrenta ant indo dugno (dėl ko ant paprasto sviesto nerekomenduojama kepti. Sudegę baltymai lieka maiste). Taip atsiskiria gintaro spalvos ir skaidrumo riebalas, ir sviestas išsivalo.  „Ghee“ verdamas iš sviesto, o sviestas yra pieno esybė, produkto, kurį gamta žmogui atiduoda su meile. Dėl to Vedų filosofijoje sviestas „ghee“ yra laikomas materializuota meilės energija, o taip pat ir vienu iš labiausiai satvinių produktų (Satva – harmonijos, ramybės ir meilės guna). Sviestas „ghee“ yra lydomas tik šviesiu paros metu, taip jis įkūnija savyje subtiliąją Saulės energiją, vadinamą Ajurvedoje „Tejas“. Vedų raštuose yra teigiama, kad jei sviesto lydymo metu yra meldžiamasi arba kalbamos mantros, jis įgyja stebuklingų galių…

Reikės:
2 kg 82% riebumo kaimiško arba geros kokybės pirktinio sviesto;
storasienio puodo;
marlinio audinio atraižos;
indo sviestui „ghee“ laikyti.

Gaminimas:
Sudėkite sviestą į puodą ir pastatykite ant vidutinės ugnies. Iš lėto ištirpinkite. Retkarčiais pamaišykite. Užvirkite sviestą – saugokite, kad neišbėgtų, šiek tiek prisukite ugnį. Užvirusio sviesto paviršiuje scusikaups sluoksnis baltų putų – šiuo metu iš sviesto garuoja vanduo ir pradeda atsiskirti baltymai. Putų nugraibyti nereikia. Sumažinkite ugnį. Retkarčiais pamaišykite, tačiau dažnai maišyti nereikia, leiskite baltymams kristi ant dugno.

Maždaug po 40-60 minučių ant sviesto paviršiaus susiformuos pilkšvai balzganos spalvos plutelė, o ant dugno matysis prikrekėję baltymai (kazeinas). Jau šiuo metu sviestas pradės skleisti malonų riešutų aromatą ir išskaidrės. Galite pavirti dar 10-20 minučių, tačiau nesudeginkite sviesto. Įmerkus šaukštą, Jūs galite nustatyti jo spalvą – jei jis gintaro spalvos, sviestas paruoštas. Jei sviestas dar šviesiai geltonas ir jame dar plaukioja baltymų lašeliai, virkite sviestą toliau. Tačiau jei sviestas tamsiai rudas (primena skrudintų sezamų aliejų), jis yra perkaitintas. Šiaip toks sviestas vis dar yra naudojamas (prancūzai net laiko delikatesu), tačiau kitą kartą koreguokite sviesto virimo laiką. Atsargiai! Neįmerkite šlapio šaukšto, nes sviesto temperatūra yra mažiausiai 180oC, ir žaibiškai užvirę vandens lašeliai Jus gali nuplikyti.

Puodą būtinai nuimkite nuo viryklės, net jei ugnį ir išjungėte, pastatykite šaltoje vietoje, kad greičiau atauštų. Kadangi sviestas dar yra labai karštas, jo virimo procesas tęsiasi, ir „ghee“ gali pervirti net puodą nukaitus. Dėl to puodo jokiu būdu neuždenkite. Kai sviestas šiek tiek praauš, uždenkite marliniu audiniu indą, kuriame laikysite „ghee“, ir perkoškite per jį sviestą. Marlėje surinktas atliekas išmeskite. Sviestas ataušęs sukietėja, tačiau laikomas kambario temperatūroje, ypač vasaros metu gali išlikti minkštas. Naudokite įvairiausiems karštiems patiekalams gaminti: troškiniams, sriuboms, ankštinių patiekalams, duonoms, pyragams kepti. Išvalytas lydytas svietas nesudega jame kepant ar gruzdinant, dėl to gali būti naudojamas kelis ar net keliolika kartų. Jei nuo praėjusio kepimo ar gruzdinimo liko tešlos likučių, degėsių ar šiaip kokių trupinių, perkoškite "ghee" per sietą, įkloję į jį popierinę servetėlę, ir galėsite naudoti toliau.



2011-12-09

Komentarai:



« Grįžti į naujienas
nemokama lankomumo statistika